نشست اسلام و هوش مصنوعی در دانشگاه اراک

نشست اسلام و هوش مصنوعی با حضور آحاد جامعه دانشگاهی و حوزه علمیه در دانشگاه اراک برگزار شد.

نشست اسلام و هوش مصنوعی در دانشگاه اراک

به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، همزمان با روز وحدت حوزه و دانشگاه، نشست اسلام و هوش مصنوعی در دانشگاه اراک و به همت دبیرخانه وحدت حوزه و دانشگاه در استان مرکزی و نهاد رهبری دانشگاه اراک برگزار شد. این نشست که با استقبال آحاد دانشگاهیان و طلاب حوزه های علمیه مواجه شد به اهمیت موضوع هوش مصنوعی در چارچوب دین مبین اسلام پرداخت.
در ابتدای این نشست دکتر مجتبی ذوالفقاری، سرپرست دانشگاه اراک ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله ، با اشاره به حیاتی بودن وحدت حوزه و دانشگاه اظهار کرد:موضوع وحدت حوزه و دانشگاه آن قدرمهم است که انجام نشدن آن هزینه ها و غرامت سنگینی برای جامعه دارد.
وی با توجه به اهمیت نشست در حال برگزاری اظهار کرد: در بحث هوش مصنوعی شناخت ، انتخاب و تصمیم گیری به موانع عقلی و فکری پیش روی موثر خواهد بود.
دکتر مهدوی اطهر،نماینده ولی فقیه در دانشگاه اراک و مسئول دبیرخانه وحدت حوزه و دانشگاه در استان مرکزی و دبیر علمی این نشست هدف از برگزاری آن را تربیت نیروی کارآمد برای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: در بیانات مقام معظم رهبری آمده است که جمهوری اسلامی ایران باید جز ده کشور برتر در حوزه هوش مصنوعی باشد.
بر این اساس دو کارگروه تخصصی با محور های اسلام و هوش مصنوعی و اسلام و حکم رانی در دانشگاه اراک تشکیل شده است.

دکتر قاسمی: در صدمین سالگشت تاسیس حوزه علمیه قم از محصولات جدیدتری از کلان پروژه نجف(ناصر جامع فقیه) رونمایی خواهیم کرد.

در ادامه دکتر محمدرضا قاسمی دبیر ستاد راهبری‌فناوری‌های هوشمند حوزه های علمیه، با معرفی ستاد و ارائه مختصری از فعالیت های آن طی سال های گذشته به اهداف ستاد در محصول کلان پروژه نجف(ناصر جامع فقیه) اشاره نمود و خاطر نشان کرد: در صدمین سالگشت تاسیس حوزه علمیه قم از محصولات جدیدتری از این پروژه رونمایی خواهیم کرد.

ایشان در خصوص تدوین رساله های علمی اذعان داشت: ده رساله دکتری، سی رساله ارشد و تعدادی رساله کارشناسی در دانشگاه علم و صنعت و بعضی از دانشگاه های دیگر در مساله هوش مصنوعی و علوم اسلامی در حال نگارش است. او همچنین با اعلام آمادگی ستاد جهت حمایت راهبردی از نخبگان در این زمینه افزود: ما برای پیشرفت هر چه بیشتر در مقوله هوش مصنوعی از نخبگان حوزوی و دانشگاهی اراک دعوت می کنیم چرا که قطعا ظرفیت دانشگاه ها و همچنین رساله های سطح ۳ و سطح ۴ حوزه علمیه اراک می تواند این مساله را به خوبی پوشش دهد.

دبیر ستاد راهبری فناوری های هوشمند، با ارائه گزارشی از وضعیت فعلی کشور و چشم انداز مطلوب ما در زمینه هوش مصنوعی، به ارائه تحلیل و راهکارهایی جهت دستیابی به اهداف کشور در مساله هوش مصنوعی پرداخت.

پرداختن به مسائل علمی و بنیادین هوش مصنوعی ضروری است. فلسفه اسلامی پاسخگوی نیازهای ما در این زمینه است.

همچنین معاون علمی ستاد راهبری فناوری های هوشمند، دیگر سخنران این میزگرد، با تشریح پیوند هوش و صنعت، مولفه های هوش حقیقی را برشمرد و مساله ادراک را از بنیادین ترین شاخصه های هوش دانست. وی با اشاره به شائبه و ابهام اندیشمندان غرب در شناخت مساله ی ادراک، به مباحث فلسفه اسلامی در این مقوله اشاره کرد و گفت: وقتی به فضای فلسفه اسلامی می آییم ما یک جسم داریم و یک روح داریم. جسم جمع کننده و دریافت کننده است و مُدرک حقیقی نیست. سیستم عصبی انتقال دهنده است اما مُدرک حقیقی نیست (نه اینکه مدرک نباشد، مدرک هست منتها مدرک حقیقی نیست.) مغز مرتب کننده است اما هم در مرتب کردنش مرتب کننده حقیقی نیست و هم در ادراکش مدرک حقیقی نیست؛ آن چیزی که مدرک حقیقی است روح است. پس تا وقتی که این شیء که اسمش را گذاشته ام هوش مصنوعی دارای روح نشود مدرک نیست. اگر این شی من بتواند به مرتبه ادراک انسان برسد تازه اولین قدم هوش اتفاق می افتد.

دکتر سخاوتیان پرداختن به مسائل بنیادین هوش مصنوعی که ریشه در بحث های آرخلوژی و سپس تکنولوژی و… دارد را ضروری دانست و گفت: در ریشه های فرهنگ غرب اندیشمندان به دو مولفه ی اصلی "از کی؟" و "از کجا؟" می پردازند. اما ما در فلسفه اسلامی سوالات بنیادین دیگر هم داریم؛ از چه کسی؟ از چه چیزی؟ چطور؟ و چرا؟

او همچنین با عنوان سیر مراحل علمی و عملیاتی پرداختن به مساله هوش مصنوعی، در پایان به فضای بایدها و نبایدهای تکنولوژی هوش مصنوعی و چالش های اخلاقی آن پرداخت.

حوزویان در تدوین اصول و ارزش ها در هرم تمدنی، و همچنین در تبدیل زبان علوم اسلامی به منطق کامپیوتری ایفای نقش کنند.

سومین سخنران این مراسم، دبیر شورای سیاست گذاری ستاد راهبری فناوری های هوشمند سخنان خود را با بیان ارتباط حوزه و دانشگاه در مساله هوش مصنوعی آغاز نمود. دکتر حسینی هرم تمدن غرب را در لایه های فلسفه، فلسفه مضاف،دکترین ها، استراتژی های کلان و خرد و در نهایت سبک زندگی یا امریکن لایف استایل تشریح نمود و افزود: نظام ارزش ها چیزی ست که بر سیستم ها حکمرانی می کند و حوزه علمیه مرجعی ست که این اصول و ارزش ها را قرار است تدوین کند.

وی در ادامه به تاریخچه هوش مصنوعی توضیح پذیر پرداخت و توضیح داد: طرح این بحث به ده ها سال قبل بر می گردد اما اخیرا دوباره در مجامع علمی زنده شده و اوج گرفته است. او در تعریف این نوع هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی توضیح پذیر کاری که انجام داد را می تواند توضیح بدهد و فرد می تواند قضاوت کند که این توضیح را می پذیرد یا نه؟

او در ارائه گزارشی با بیان خدمات ارزنده دکتر مینایی رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت برای ورود هوش مصنوعی به کشور گفت: ایشان در سال ۹۵ با قرار تفاهمی که با مرکز مخابرات داشتند هوش مصنوعی توضیح پذیر را به ایران آوردند و تا الان دارند کار را ادامه می دهند و پدر هوش مصنوعی توضیح پذیر حساب می شوند و مقالات مهمی در مجله های معتبر جهانی دارند.

دکتر حسینی در پایان تبدیل زبان علوم اسلامی به منطق کامپیوتری و همچنین استفاده و همکاری در بحث سامانه های هوش مصنوعی را از اقداماتی دانست که حوزویان می توانند در آن به ایفای نقش بپردازند. همچنین با ارائه رتبه بندی های کشور در بحث مقالات و ارجاعات علمی حوزه ی هوش مصنوعی به بیان جایگاه نخبگان و دانشگاهیان در ارتقاء آن پرداخت.

لازم به ذکر است با توجه به ایام سوگواری حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) این میزگرد پس از ارائه سخنرانان در دانشگاه اراک با ترتیب مجلس عزاداری به پایان رسید.