درخشش نام عضو هیات علمی دانشگاه اراک در میان یک درصد دانشمندان پراستناد برتر جهان

عضو هیات علمی دانشگاه اراک توسط نظام رتبه‌بندی شاخص‌های بنیادین علم، به جمع یک درصد دانشمندان پراستناد برتر دنیا پیوست

درخشش نام عضو هیات علمی دانشگاه اراک در میان یک درصد دانشمندان پراستناد برتر جهان

به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک به نقل از معاونت پ‍‍‍ژوهش و فناوری؛ بر اساس آخرین نتایج رتبه‌بندی (Essential Science Indicators) ESI در ماه ژوئیه (جولای) ۲۰۲۲، دکتر محمد‌یاسر معصومی، عضو هیات علمی گروه آموزشی شیمی دانشگاه اراک، در جمع دانشمندان یک درصد پراستناد برتر جهان قرار گرفت. وی اولین عضو هیات علمی وزارت عتف در استان مرکزی است که در فهرست دانشمندان یک درصد پراستناد برتر جهان قرار گرفته‌ است.

شایان ذکر است که فهرست پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر، بر اساس گزارشی از پژوهشگران پراستناد در ۲۲ حوزه موضوعی علوم در یک بازه زمانی ۱۰ ساله در پایگاه شاخص‌­های اساسی علم (ESI ) متعلق به شرکت کلاریویت آنالیتیکس (WoS) اعلام می‌گردد. در واقع پژوهشگران در هر رشته بر حسب تعداد استنادهایی که دریافت نموده‌اند مرتب‌سازی و سپس پژوهشگران یک درصد برتر بر اساس حدود آستانه استنادی ESI به عنوان نخبگان علمی در نظر گرفته می‌­شوند. معیار ارزیابی  در اعلام نتایج نظام رتبه‌بندی شاخص‌های بنیادین علم بررسی عملکرد هر پژوهشگر در بازه زمانی ۱۰ ساله بر اساس پایگاه (WoS) بر اساس شاخص‌های علم‌سنجی نظیر نسبت تعداد کل استنادهای دریافتی به تعداد کل مقالات استناد کننده، تعداد متوسط خوداستنادی به ازای هر مقاله، متوسط درصد خوداستنادی و نسبت تعداد کل استنادهای دریافتی (بدون در نظر گرفتن خوداستنادی) به تعداد مقالات استناد کننده (بدون در نظر گرفتن خوداستنادی یک نویسنده) می‌باشد. لازم به ذکر است که با خروج مقالات و تمام ارجاعات مربوط به آنها که در دو ماه از ده سال و دو ماه گذشته منتشر شده‌اند، از فهرست مورد بررسی، این اطلاعات هر دو ماه یکبار بروز‌رسانی می‌شود، تا موجب رقابت برای انجام کارهای کیفی و پر ارجاع در دنیا شود. لذا ممکن است با گذشت زمان و با حذف مقالات گذشته دانشمندان، به دلیل کاهش استنادات و ارجاعات ایشان، نام ایشان از از فهرست بروز‌رسانی شده خارج شود. لذا یک فضای رقابتی جدی ایجاد می‌شود و افرادی که مقالات جدید ایشان، کمتر مورد ارجاع قرار می‌گیرد (به دلیل عدم انجام کار کیفی، بازنشستگی یا فوت)، به مرور از فهرست دانشمندان یک درصد خارج می‌شوند و تنها افراد بسیار فعالی که مکررا پژوهش‌های با کیفیت با قابلیت دریافت ارجاعات بین‌المللی انجام می‌دهند، همچنان در فهرست باقی می‌مانند.

امروزه یک برنامه‌ریزی کلان و سرمایه‌گذاری جدی در کشورهای پیشرفته برای جذب نخبگان علمی از سرتاسر دنیا وجود دارد و همین امر موجب مهاجرت نخبگان علمی از دانشگاه‌های کوچک به دانشگاه‌های بزرگتر و مطرح‌تر و همچنین مهاجرت نخبگان به کشورهای توسعه یافته شده است. معیار انتخاب پژوهشگران برتر تعداد استنادهای صورت گرفته به تولیدات آنها است. چرا که بر اساس گزارش‌ها، نخبگان یک درصد برتر دنیا با تولید چهارده درصد از کل علم دنیا، نزدیک به یک چهارم (بیست و چهار درصد) کل استنادهای دنیا را نیز دریافت می‌­کنند. لذا موسسات برتر جهان از جذب نخبگان به عنوان ابزار مدیریتی برای ایجاد تغییرات استراتژیک و دانشگاهی در راستای ارتقا شاخص‌های ملی و بین‌المللی استفاده می‌کنند. در واقع بهبود جایگاه یک موسسه موجب بالا رفتن انگیزه سازمان جهت بهبود موقعیت و یا حفظ وضعیت موجود می‌شود. این امر با برندسازی مثبتی که از رتبه‌بندی‌ها نمایان می‌شود، مرتبط است، و برای مؤسسات دارای رتبه برتر، انگیزه دیگران را برای مشارکت، حمایت و یا عضویت در سازمان بهبود می‌بخشد. داشتن رتبه، شانس قرار گرفتن در فهرست انتخاب دانشجویان نخبه، به ویژه دانشجویان بین‌المللی را افزایش می‌دهد. امروزه دولت‌ها در کشورهای مختلف جهان به دنبال ایجاد مراکز علمی هستند که بتوانند در سطح بین‌المللی رقابت کنند و این مراکز از مولفه‌های قدرت علمی یک کشور به حساب می‌آیند. جایگاه شاخص یک دانشگاه در رتبه‌بندی‌ها می‌تواند شانس بیشتری برای آن دانشگاه جهت جذب بهترین اساتید، دانشجویان و همینطور صنعت را فراهم آورد. در واقع باید به اهمیت این موضوع اشاره شود مرجعیت علمی اولین بند از سیاست‌های کلان علم و فناوری کشور محسوب می‌شود که مورد رجوع قرار گرفتن یا همان استناد به تولید علم و مقالات موسسه از محورهای مهم مرجعیت علمی است. این استنادات به نوعی نشان دهنده اثرگذاری تولید علم موسسه است که توسط سایر پژوهشگران مورد ارجاع قرار می‌گیرد.

به گزارش معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه اراک نتایج ارائه شده توسط پایگاه شاخص‌­های اساسی علم (ESI ) برای آقای دکتر محمدیاسر معصومی به شرح زیر می‌باشد.


 

 

آدرس کوتاه :