ساخت غشای پروتئینی برای شیرین سازی آب در دانشگاه اراک/ گامی ارزنده برای نجات کره زمین

ساخت غشای پروتئینی برای شیرین سازی آب در دانشگاه اراک/ گامی ارزنده برای نجات کره زمین


تیم تحقیقاتی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک، موفق به طراحی غشای پروتئینی به منظور شیرین سازی آب دریا گردید.

همزمان با هفته پژوهش:

ساخت غشای پروتئینی برای شیرین سازی آب در دانشگاه اراک/ گامی ارزنده برای نجات کره زمین

تیم تحقیقاتی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک، موفق به طراحی غشای پروتئینی به منظور شیرین سازی آب دریا گردید.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، دکتر رضا داور نژاد، عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک به همراه تیم تحقیقاتی ایشان متشکل از : شقایق بهاری ،دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دکتر امید باوی (از دانشگاه صنعتی شیراز) و آقای سید وحید محمدی (از شرکت پتروشیمی شازند) موفق به طراحی غشایی به منظور شیرین سازی آب دریا شدند.

دکتر رضا داور نژاد در تشریح این طرح پژوهشی گفت: شبیه سازی دینامیک مولکولی در طراحی غشاهای پروتئینی بسیار حائز اهمیت است. با استفاده از این روش نه تنها می توان دینامیک ذرات در ابعاد نانو را رصد کرد بلکه می توان در هزینه های گزاف طراحی و ساختن غشاها در مقیاس آزمایشگاهی نیز صرفه جویی نمود. در این مقاله شبیه سازی دینامیک مولکولی غشای پروتئینی آکواپرین انجام و نفوذپذیری آب در حالات مختلف تحریک پروتئین با اعمال فشار و کشش محیطی متقارن انجام شد.
وی درمورد چگونگی شیرین سازی آب دریا به وسیله این غشا اظهار کرد: اگرچه شیرین سازی آب دریا با استفاده از این روش به مرحله ی پیش تصفیه نیاز دارد، قابلیت عبوردهی بسیار بالای این غشا در درازمدت پاسخ مناسبی برای کمبود آب مورد نیاز در کشور است. نتایج نشان دادند اعمال کشش اثر مخربی در عبورپذیری آب از کانال های پروتئینی داشتند به این معنی که میزان عبورپذیری بسیار کاهش یافت در حالیکه اعمال فشار محیطی اثرچندانی بر روی عبورپذیری آب نداشت. این در حالی است که با حضور تنش های پسماند فشاری در هنگام ساخت غشا می توان استحکام غشا را در عملیات شیرین سازی با فشار بالا انتظار داشت.این غشاها انرژی عملیاتی بسیار پایینی دارند ولی بسترسرمایه¬گذاری بالایی نیاز دارند.
دکتر داور نژاد افزود: در حال حاضر تعداد کمی در دنیا این غشاها را تجاری سازی کرده اند وتولیدات این غشاها برای تصفیه آب خانگی و صنایع غذایی آغازشده است. درحالیکه هنوز در زمینه های دارویی و شیرین سازی آب دریا در مرحله ی ایده و آزمایش هستند. بنابراین با پژوهش و مطالعه در این زمینه هاو دستیابی به توانمندی ساخت این غشاها در مقیاس های بزرگ و صنعتی قابلیت رقابت با شرکت های رقیب خارجی وجود دارد.
وی در مورد اهمیت این طرح پژوهشی در نجات کره زمین اظهار کرد:با توجه به وضعیت فعلی مصرف انرژی در فرایند های شیرین سازی و با در نظر گرفتن آلاینده ها و گرمایش کره زمین بحث بهینه سازی و ارتقای تکنولوژیکی این فرایندها تنها مسیر نجات کره زمین می باشد. در میان روش های بهبود دهنده راندمان فرایند های شیرین سازی، استفاده از غشاهای مبتنی بر بافت های بیولوژیک، خاصه کانال های آکواپرین بسیار جالب توجه به نظر می رسد. چرا که عبورپذیری آب تا دوبرابرنسبت به غشاهای رایج بالاتر است.
این پژوهش ارزشمند در مجله Desalination با ضریب تاثیر 7.098 به چاپ رسیده است.



روابط عمومی دانشگاه اراک برای اعضای این تیم تحقیقاتی آرزوی سعادت و موفقیت روز افزون را از خداوند متعال خواستار است.

لینک دسترسی به مقاله:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011916420304628

 

 

آدرس کوتاه :