به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک؛ با حضور رئیس دانشگاه اراک، معاونین و دیگر مسئولان این دانشگاه از "مرکز پردازش سریع" دانشگاه اراک رونمایی شد.
دکتر وحید رافع مدیر مرکز انفورماتیک دانشگاه اراک در آیین رونمایی از مرکز پردازش سریع در دانشگاه اراک گفت: با توجه به نیازهای اعضای هیات علمی دانشگاه، نیاز به راهاندازی چنین مرکزی چند سالی بود که حس میشد چرا که کامپیوترهای معمولی دیگر پاسخگوی نیازهای محاسباتی اساتید و محققان نیستند.
وی خدمات قابل ارائه مرکز پردازش سریع دانشگاه اراک را برآورده کردن نیاز پردازشی و عملیاتی دانشجویان ارشد و دکتر و اعضای هیات علمی دانشگاه، تامین سرورهای مورد نیاز پردازشی مورد نیاز افراد و کمک به پیشرفت علمی دانشگاه، توسعه خدمات و برآورده کردن نیازهای پردازشی نیروی انسانی خارج از دانشگاه و امکان استفاده از خدمات مرکز بدون حضور فیزیکی و دسترسی از راه دور به سرویس برشمرد.
عضو هیات علمی دانشگاه اراک ادامه داد: برای راهاندازی این مرکز حدود 120 تا 130 میلیون تومان هزینه شده است.
رافع در ادامه افزود: برخی آزمایشات ساده مستلزم طراحی جداول پیچیدهای بود که تولید دادههای هر کدام از آنها یک ماه به طول میانجامید، با فراهم شدن شرایط جهت راهاندازی این مرکز سرعت این عملیات به حدود پنج تا 6 برابر افزایش و مدت زمان لازم نیز برای انجام این عملیات به پنج الی 6 روز کاهش یافت.
دکتر رافع تصریح کرد: این مرکز همچنین موجب صرفهجویی در هزینهها میشود چراکه امکانات به صورت مشترک بین کاربران دانشگاه عرضه میشود و نیازی نیست که هرکدام از آنها چنین سیستمی را مختص خود راهاندازی کنند چراکه امکان استفاده از این مرکز در اختیار تمامی دانشگاهیان این دانشگاه اعم از دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی، اساتید و کارمندان قرار دارد.
مدیر مرکز انفورماتیک دانشگاه اراک گفت: با استفاده از این سیستم دیگر نیازی نیست هر استاد یک سرور مشابه شخصی راهاندازی کند، این مهم به دلیل قابلیت تخصیص برای همه کاربران دانشگاه موجب کاهش هزینهها میشود.
وی افزود: از دیگر مزایای مرکز پردازش سریع این است که دارای بخشی از سرویسهای رایانش ابری مورد نیاز اساتید است. همچنین نیازی نیست که کاربران برای انجام عملیات و محاسبات در دانشگاه حضور فیزیکی داشته باشند بلکه آنها میتوانند حتی در منازل خود به سرور دسترسی داشته و برنامههای خود را از دیگر نقاط نیز راهاندازی کنند. مرکز مذکور از این دیدگاه قابلیت پردازش ابری را نیز دارد، اما در حال حاضر کلاستر نیست.
رافع در خصوص دیگر کاربردهای این مرکز گفت: این مرکز برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی در انجام پروژهها و مطالعاتی که نیاز به پردازشهای خاصی دارند، کارایی بسیاری خواهد داشت.
دانشیار گروه مهندسی کامپیوتر ادامه داد: این مرکز در حال حاضر تحت عنوان اولین فاز راهاندازی شده است و بنابر نیاز اساتید و محققان قابلیت توسعه دارد. به عنوان مثال میتوان میزان نیاز به ترافیک اینترنت را پیش بینی کرده و از هزینههای اضافی دوری کرد.
وی ادامه داد: دانشگاه نیز قادر خواهد بود سالانه بر تعداد این سرورها اضافه کند و بودجه مورد نیاز را برای این مهم در نظر بگیرد تا سرورهای جدید بدون هیچ مشکلی در کنار سرورهای موجود استفاده شوند.
رافع بیان کرد: در حال حاضر این مرکز دارای هفت سرور در حال پردازش و کار است که هر کدام دارای دو پردازنده هستند که با 16 هسته سرویس ارائه میکند.
دکتر رافع با اشاره به اینکه قدرت پردازش هر سرور پنج برابر قدرت پردازش یک لپتاپ معمولی با قیمت دو میلیون تومان است، گفت: به عنوان مثال اگر کسی نیاز به کار با لپتاب برای 50 روز داشته باشد با استفاده از این سرور زمان مذکور به پنج روز کاهش مییابد.
دکتر رافع گفت: این سرورها حدود 100 گیگابایت حافظه و دو پردازنده هشت هستهای دارند و معمولا برنامه به صورت 100درصد همه منابع را اشغال نمیکند پس اگر هر سرور را حداقل به سه نفر همزمان تخصیص دهیم حدود 21 نفر را در طول هفته به طور همزمان میتوان سرویس دهی کرد. اگر تعداد سرورها جوابگو نباشد قطعا بر تعداد سرورها افزوده میشود.
ایشان بیان نمود: کاربرد این سرور در رشتههای مختلف متفاوت است، مخصوصا در برخی محاسبات همچون مباحث بهینه سازی با حجم بسیار بالا که بسیار پیچیده است کاربرد دارد. این سرور همچنین در گروه برق، علوم پایه و مخصوصا رشته شیمی و فیزیک بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: مرکز مذکور در فاز اول فقط در سطح این دانشگاه قابلیت استفاده دارد، اما در برنامه است که این قابلیت گستردهتر شود و دیگر مراکز علمی از آن بهره ببرند. تنها مسئله در حال حاضر مربوط به امنیت دسترسی به دادههاست که با تمرکز بر روی این مسئله میتوان در زمانی نه چندان دور آنرا رفع کرده و به خارج از دانشگاه سرویس ارائه داد.