.

اخبار و دستاورد ها

بیستمین کنفرانس شیمی فیزیک ایران در دانشگاه اراک برگزار گردید

بیستمین کنفرانس شیمی فیزیک ایران در دانشگاه اراک برگزار گردید

به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک؛ بیستمین کنفرانس شیمی فیزیک ایران در روزهای 29-31 مرداد ماه 1396 در سالن شهید چمران دانشکده علوم پایه دانشگاه اراک برگزار گردید.

در مراسم افتتاحیه این کنفرانس پس از قرائت قرآن مجید دکتر حمیدی ریاست دانشگاه اراک ضمن خوش آمدگویی به میهمانان و حضار شرکت کننده در کنفرانس لزوم ارتباط بیشتر صنعت و بخش تولید علم را لازم و ضروری دانستند. ایشان در ادامه به لزوم تغییر و اصلاح آیین نامه ارتقاء اعضای هیأت علمی اشاره نمودند.

سپس دکتر صلابت دبیر علمی بیستمین کنفرانس شیمی فیزیک ایران بیان نمودند کنفرانس شیمی فیزیک  از قدیمی‌ترین کنفرانس‌های علمی کشور است. اولین کنفرانس در سال 70 در دانشگاه بابلسر برگزار شد و به همین خاطر دارای قدمت است.

علیرضا صلابت افزود: بنا به ماهیت این کنفرانس که شیمی فیزیک به عنوان یکی از رشته‌های بنیادین و پایه در علم است، کنفرانس مذکور زیرشاخه‌های مختلفی را دربر می‌گیرد. ترمودینامیک شیمیایی، سینتیک، شیمی کوانتوم، شیمی محاسباتی، بیوشیمی، مهندسی شیمی، شیمی و فیزیک کاربردی برخی از این زیرشاخه‌ها هستند.

وی با بیان اینکه در اکثر زیرشاخه‌ها مقاله‌های بسیار با کیفیتی به دبیرخانه رسید، افزود: 315 مقاله به دبیرخانه کنفرانس ملی شیمی فیزیک ایران واقع در دانشگاه اراک راه یافته است.

صلابت با بیان اینکه کنفرانس مذکور از امروز آغاز شده و تا 31 مردادماه 96 ادامه دارد، افزود: از این تعداد بعد از داوری40 مقاله به صورت سخنرانی و بیش از 250 اثر به صورت پوستر ارائه می‌شود.

وی هدف از برگزاری کنفرانس را تبادل نظر بین اساتید و دانشجویان و محققین صنایع مختلف در سطح کشور عنوان کرد و گفت: محورهای کنفرانس شیمی فیزیک ایران متشکل از موضوعاتی همچون ترمودینامیک، مکانیک آماری، طیف‌سنجی مولکولی، شیمی سطح و حالت جامد، شیمی فیزیک کاربردی، بیوشیمی فیزیک، آموزش شیمی، سینتیک شیمیایی، شیمی کوانتومی، الکتروشیمی، شیمی محاسباتی، نانوشیمی فیزیک و مهندسی شیمی است.

صلابت تصریح کرد: در کنار برگزاری این کنفرانس چندین کارگاه از جمله کارگاه آشنایی با پراش اشعه ایکس و کاربردهای آن، آشنایی با دستگاه NMR و کاربرد ترکیبات ایزوتوپی دوتره در صنایع مختلف برگزار خواهد شد.

وی افزود:‌ کارگاه کاربرد ترکیبات ایزوتوپی دوتریوم‌دار در بخش‌های صنعتی و پژوهشی، کارگاه تئوری و عملی پراش پرتو ایکس، کارگاه تئوری و عملی رزونانس مغناطیسی هسته‌ای، همچنین آشنایی با فرآیند دانش بنیان شدن محصولات نانو، آشنایی با فرآیند راه‌اندازی و ایجاد کسب و کار دانش بنیان و آشنایی با روش‌های ثبت اختراع و نشان صنعتی و حفظ مالکیت معنوی در روزهای29، 30 و 31 مردادماه در این دانشگاه برگزار می‌شود.

در ادامه معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار مرکزی آقای مهندس افشون  با بیان اینکه انتظار می‌رود واحدهای دانشگاهی استان مرکزی تلاش و همبستگی با صنعت را افزایش دهند، گفت: دانشگاه در بازسازی و نوسازی تکنولوژی به کمک واحدهای صنعتی بشتابد.

ظفر افشون با اشاره به پیشینه صنعتی استان مرکزی عنوان کرد: استان مرکزی به دلیل آب و هوا و اقلیم متنوع، همچنین قرار گرفتن در شاهراه انتقال خطوط نفت و گاز کشور ظرفیت صنعتی بسیاری در اختیار دارد و این شاخص‌ها استقرار صنایع مختلف را در این استان در پی داشته است.

وی با اشاره به عبور خطوط انتقال نفت و گاز به عنوان مزیت استان مرکزی گفت: روزانه 250 هزار بشکه برابر با 50 میلیون لیتر نفت خام از خطوط انتقال نفت توسط استان و پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند دریافت و قریب به 16میلیون لیتر بنزین با استاندارد جهانی تولید می‌شود.

افشون پالایشگاه شازند را تولیدکننده یک‌سوم بنزین مصرفی کشور عنوان کرد که محصول تولیدی آن به دلیل کیفی بودن به سراسر کشور بویژه شهرهای درگیر آلودگی هوا ارسال می‌شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار مرکزی نزدیکی استان به پایتخت و دسترسی به 50 درصد جمعیت (اصفهان، کرج، قزوین، همدان و...) و بازار مصرفی کشور در فاصله زمانی کمتر از سه ساعت را دیگر مزیت استان مرکزی دانست که در صنعتی شدن آن نقش موثری داشته است.

افشون بیان کرد: حداقل هزار و 600 واحد صنعتی در 34 شهرک صنعتی مصوب استان مرکزی استقرار دارند و معدود استانی دارای این تعداد شهرک صنعتی است.

وی با بیان اینکه در سال 1395 طبق پیش‌بینی دولت، تزریق تسهیلاتی به مبلغ 16 هزار میلیارد تومان به هفت هزار و 500 واحد صنعتی در نظر گرفته شد، گفت: سهم استان مرکزی از این تسهیلات 433 میلیارد تومان بود که با تلاش جدی و همکاری دستگاه‌های مرتبط استفاده از تسهیلات به بیش از 160 درصد رسید و تسهیلاتی به مبلغ 717 میلیارد تومان به هزار و 66 واحد پرداخت شد.

وی با اشاره به ادامه سیاست‌های سال 95 دولت در سال 96افزود: البته در سال گذشته محدودیت‌هایی وجود داشت و بانک‌ها گرایش به پرداخت سرمایه در گردش نداشتند، اما در سال جاری براساس تاکیدات دولتی سیستم بانکی وارد عرصه کمک به واحدهای تولیدی خواهد شد و سرمایه ثابت و هزینه بازسازی و نوسازی صنایع را در اختیار آنها قرار می‌دهد که در این راستا دولت تسهیلات حدودا 50 هزار میلیارد تومانی در بخش‌های مختلف بازسازی و نوسازی صنعت و سرمایه در گردش را پیش‌بینی کرده است و جا دارد دانشگاه در بازسازی و نوسازی تکنولوژی به کمک واحدهای صنعتی بشتابد.

وی با گلایه از عدم حضور واحدهای صنعتی در این کنفرانس ملی گفت: جای خالی برخی صنایع محسوس است که البته انتظار بیشتری از دبیر کنفرانس برای دعوت از صنایع می‌رفت و اگر این دعوت با همکاری استانداری صورت می‌گرفت، قطعا الزامی برای حضور صنایع در نظر گرفته می شد.

افشون اضافه کرد: استانداری مرکزی آمادگی همکاری با این کنفرانس را دارد و با توجه به ظرفیت‌های بالای استان می‌توانیم کنفرانس‌های علمی بیشتری را میزبان باشیم.

در ادامه دکتر زلفی گل دبیر انجمن شیمی ایران به بیان سخنرانی پرداختند و بیان نمودند اگر قصد داریم به دنیا بفهمانیم که ایران مهد تمدن بوده است، باید بتوانیم از دیپلماسی علمی نیز در کنار دیپلماسی سیاسی استفاده کنیم. 115 هزار دانشجوی دکترا در کشور مشغول به تحصیل هستند، نسبت دانشجویان دکترا به کل دانشجویان بیش از 2.6 درصد و درصد دانشجویان تحصیلات تکمیلی نسبت به کل دانشجویان کشور حدود 22 درصد است که نرم آن 30 درصد است.

وی افزود: تعداد دانش‌آموختگان آموزش عالی در کشور بیش از 8.5 میلیون نفر است که بخش قابل توجهی از آنها بیکار هستند و باید فکری برای اشتغال آنها کرد. تعداد اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کل کشور اعم از دولتی و غیرانتفاعی و غیردولتی بیش از 80 هزار نفر است. اگر همه دانشجویان ارشد، دکترا و اعضای هیات علمی کشور را تجمیع کنیم، نزدیک به یک میلیون نفر قادر هستند در زمینه تحقیق و پژوهش فعال باشند.

زلفی‌گل به وضعیت علمی ایران اشاره کرد و گفت: ‌سه کشور رقیب علمی در منطقه ایران، عربستان و ترکیه است. ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس، رتبه اول را در منطقه به خود اختصاص داده است، اما عربستان شدیدا در حال فعالیت در این زمینه است. در پایگاه ISIایران چهار هزار مقاله کمتر از ترکیه به ثبت رسانده است. طی سال‌های گذشته عربستان سرمایه‌گذاری بسیاری کرده و دارای تحقیقات و تولیدات علمی کیفی است.

این استاد دانشگاه افزود: خوشبختانه دیپلماسی سیاسی ما موفق بوده است، اما اگر قصد داریم به دنیا بفهمانیم که ایران مهد تمدن بوده است باید بتوانیم از دیپلماسی علمی نیز در کنار دیپلماسی سیاسی استفاده کنیم به این معنا که هر کدام از ما باید با چند کشور خارجی و دانشمندان هم رشته خود ارتباط پیدا کنیم و فعالیت‌های بین‌المللی انجام دهیم که این مهم بسیار آسان است.

وی تاکید کرد: مشارکت علمی 20 درصدی با دنیا خوب است، اما کافی نیست، این رقم باید بسیار افزایش پیدا کند.

زلفی‌گل ادامه داد: نسبت تعداد ثبت اختراع در کشور ما بسیار پایین است و این مهم نشان می‌دهد که در حوزه فعالیت‌های کاربردی کم کار کرده‌ایم. تعداد زیاد نویسندگان مقالات بین‌المللی فاکتوری مهم است، از سال2000 این رقم سه هزار و 300 نفر بوده که در سال 2016 به بیش از 65 هزار محقق رسیده و نام آنها در بین مقالات بین‌المللی و پایگاه استنادی ISI قرار دارد. این مهم نشان می‌دهد که کشور ما در حال رشد است و پتانسیل رشدرا دارد.

وی اظهار کرد: افزایش تعداد مقالات مروری نشان دهنده این مهم است که تعداد دانشمندان صاحب مکتب آن کشور در حال رشد است.تعداد مقالات مروری ایران به شدت رو به افزایش است و این رقم به بیش از 1500 مقاله در سال رسیده است.

زلفی‌گل گفت: تعداد مقالات مروری در رشته شیمی بسیار مطلوب است، همچنین تعداد مقالات مرجع محققان ایرانی بسیار قابل تحسین است و نشان می‌دهد این زحمات در دنیا دیده می‌شود.

وی ادامه داد: طی 78 سال تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد مقالات ایران در پایگاه ISIبیش از 2600 عدد بود، اما طی سال 2016 تعداد مقالات ISIایرانی به 34 هزار و 814 رسید. عامل این مهم نیز بررسی شد که نشان دهنده تلاش‌های دانشجویان دکترا و پسادکترا و نیروی کار و تحقیق است پس باید قدردان آنها باشیم.

 


دانشکده ها

ویدیو ها