ارائه روش نوین در درمان بیماران مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان توسط محققین دانشگاه اراک، گامی موثر در درمان ناباروری

ارائه روش نوین در درمان بیماران مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان توسط محققین دانشگاه اراک، گامی موثر در درمان ناباروری


دکتر ملک سلیمانی عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک به همراه تیم تحقیقاتی ایشان موفق به بهبود درمان 80 بیمار مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان با ارائه دارویی نوین شدند.

ارائه روش نوین در درمان بیماران مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان توسط محققین دانشگاه اراک، گامی موثر در درمان ناباروری

دکتر ملک سلیمانی عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک به همراه تیم تحقیقاتی ایشان موفق به بهبود درمان 80 بیمار مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان با ارائه دارویی نوین شدند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، تیم تحقیقاتی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک متشکل از دکتر ملک سلیمانی، دکتر شریعت زاده از اعضای هیات علمی گروه زیست شناسی و خانم دلبر دانش جو، محقق دوره دکترا این گروه و با همکاری دکتر شهرزاد زاده مدرس متخصص زنان و زایمان و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در قالب پایان نامه دکترا موفق به اثبات تاثیر بهینه ی داروی سیتافورمین بر بیماری سندروم پلی کیستیک تخمدان شده اند.

دکتر ملک سلیمانی در توضیح این اثر پژوهشی در مصاحبه با روابط عمومی دانشگاه اراک گفت: در این پایان نامه به مقایسه ی اثر درمانی داروی سیتافورمین با متفورمین در 80 زن نابارور مبتلا به سندروم پلی کیستیک تخمدان که تحت درمان با ICSI
(Intracytoplasmic sperm injection) قرار گرفتند، پرداخته شده است.

تحقیقات در سال های اخیر نشان داده اند که مقاومت به انسولین و هیپرانسولینمی نقش مهمی در پاتوژنز سندروم تخمدان پلی کیستیک دارد و این بیماری می تواند به عنوان شاخه ای از دیابت نوع 2 در خانم ها در نظر گرفته شود. بنابراین، امروزه علاقه ی زیادی به استفاده از داروهای کاهنده قند خون به خصوص متفورمین در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک دیده می شود و از جمله داروهای معمول تجویزشده در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشد.

دکتر سلیمانی درمورد معایب استفاده از داروی متفورمین در درمان بیماری پلی کیستیک تخمدان اظهار کرد: کاربرد متفورمین در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک توسط FDA Food and Drug Administration)) مورد تایید قرار نگرفته است. متفورمین باعث کاهش تولید گلوکز کبدی و جذب روده ای گلوکز و همچنین بهبود حساسیت به انسولین می شود و در القا تخمک گذاری و تنظیم دوره ی قاعدگی موثراست. متفورمین همچنین با افزایش حساسیت بافت ها به انسولین می تواند سبب کاهش سطح آندروژن ها گردد. با این وجود عوارض گوارشی ، افزایش هموسیتئین خون و القای استرس اکسیداتیو از جمله عوارض جانبی متفورمین در این بیماران می باشد که تجویز متفورمین را با محدودیت هایی مواجه کرده است.

وی ضمن اشاره به مزایای داروی پیشنهادی گروه تحقیقاتی دانشگاه اراک خاطر نشان کرد: داروی سیتافورمین که ترکیبی از دو داروی سیتاگلپتین و متفورمین می باشد برای اولین بار در سال 2012 توسط کمپانی مرک برای بیماران دیابتی ارائه گردید. در این تحقیق برای اولین بار ، داروی سیتافورمین ( سیتاگلپتین/ متفورمین ) جهت درمان بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک که تحت درمان با روش های درمان ناباروری قرار گرفته اند، استفاده شده است.

وی افزود: سیتاگلپتین یکی دیگر از داروهای کاهنده قند خون است که از دسته داروهای مهار کننده ی آنزیم DPP-4 ( Dipeptidyl Peptidase-4 ) به حساب می آید ودر درمان بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد . این آنزیم نقش کلیدی در هموستاز گلوکز و تنظیم ترشح انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دارد. آنزیم DPP-4 بعلت تنوع درسوبسترا می تواند منجر به تغییر فرایند های سلولی مانند تخریب پروتئین، تهاجم سلولی، مرگ سلولی (آپوپتوز) و التهاب شود. به نظر می رسد سیتاگلپتین می تواند با مهار DPP-4 باعث جلوگیری از این فرآیندها گردد. از آنجایی که سطح DPP-4 در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک افزایش می یابد اخیرا سیتاگلپتین در تحقیقات بالینی سندروم تخمدان پلی کیستیک مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. علاوه بر این سیتاگلیپتین در مقایسه با متفورمین دارای عوارض گوارشی کمتری میباشد و منجر به هیپوگلایسمی نمی گردد و همچنین می تواند سبب کاهش التهاب در این بیماران شود.

عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک درمورد نتیجه مطلوب این پژوهش اظهار کرد: این پژوهش بر روی 80 زن مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک در گستره سنی 25 تا 35 سال به مدت یکسال انجام شد. نمونه های خونی، مایع فولیکولی، تخمک، سلول های کومولوسی و جنین این بیماران پس از درمان با داروی سیتافورمین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که داروی سیتافورمین ضمن اینکه عوارض کمتری نسبت به متفورمین دارد سبب بهبود فاکتورهای هورمونی، بلوغ تخمک ها، کیفیت جنین های حاصله ، میزان بارداری و نیز افزایش بیان دو ژن GDF-9 و BMP-15 که مرتبط با کیفیت تخمک میباشند ، گردید.

دکتر ملک سلیمانی ضمن اشاره به علل مختلف ناباروری تصریح کرد: یکی از شایع ترین علل ناباروری در زنان، سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد. که یک اختلال شایع در سنین باروری است و برجنبه های مختلف سلامتی در طولانی مدت تاثیر می گذارد. این بیماری می تواند سبب عدم تعادل هورمونی و اختلال در رشد فولیکول های تخمدان و بدنبال آن مشکلات باروری گردد .در سالهای اخیر،کمک به این بیماران و کاهش هزینه های بالای درمان جز اولویت های تحقیقاتی کشورهای مختلف قرار گرفته است. سندروم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مولتی فاکتوریال است و به این دلیل اتیولوژی مختلف درمان قطعی در این بیماران متفاوت است و شامل درمان های دارویی و غیر دارویی می گردد. درمان های غیر دارویی جهت کمک به رفع علایم بالینی بیمار به کار میروند نظیر لیزر تراپی به منظور رفع هیرسوتیسم و یا تکنیک های ART ( Assisted reproductive technology) که جهت باروری در افراد مبتلا به این بیماری بکار گرفته می شود.
 
شایان ذکر است نتایج این مطالعه در قالب 4 مقاله و 6 مقاله کنفرانسی در کنگره های بین الملی ارائه شده است.که یکی از این مقالات به تازگی در ژورنال Trends in endocrinology and metabolism با ضریب تاثیر 11.641از انتشارات cell پذیرفته شده است که طبق رده بندی انجام شده در سایت www.scimagojr.com این ژورنال در بین پنج ژورنال برتر در زمینه غدد درون ریز و متابولیسم می باشد.

روابط عمومی دانشگاه اراک این دستاورد ارزنده را به تیم تحقیقاتی گروه زیست شناسی دانشگاه تبریک گفته و از خداوند منان آرزوی بهروزی و موفقیت روافزون را برایشان خواستار است.
 
 
summary-address :