آغاز پروژه احداث رصد خانه دانشگاه اراک

آغاز پروژه احداث رصد خانه دانشگاه اراک

دکترسعید حمیدی، ریاست دانشگاه اراک در مصاحبه با روابط عمومی دانشگاه در رابطه با رصد خانه دانشگاه اراک به تشریح روند ساخت و احداث رصدخانه دانشگاه اراک پرداختند و اظهار داشتند:

در سال ۹۹ یکی از فرهیختگان استان مرکزی طی یک بازدید از دانشگاه علاقمند شدند که در استان مرکزی یک رصدخانه تاسیس نمایند. به پیشنهاد دکتر علیرضا بهرامی، معاون دانشجویی و فرهنگی مقرر گردید که این طرح در دانشگاه اراک انجام شود و پس از تصویب این طرح، سفارش تجهیزات به شرکت های تولیدکننده در شیراز انجام شد.از این تجهیزات می توان به گنبد رصدخانه، گنبد متحرک، تلسکوپ ها و تجهیزات مختلفی که ارزشی بالغ بر ۲ میلیارد تومان داشته اند اشاره نمود. برخی از این تجهیزات از خارج کشور خریداری شده است و گنبد های متحرکی هم بوده که ساخته شده اند که شامل دو گنبد رصد خانه هست؛ یکی برای امور رصد حرفه ای و دیگری برای امور مبتدی است، و نکته قابل توجه اینکه در این پروژه ساخت یک پلانتاریوم یا همان افلاک نما در نظر گرفته شده است. در طراحی رصدخانه دانشگاه اراک حدود ۴۰ صندلی وجود دارد و در سقف این گنبد تصویر آسمان و تمام محتوایات آن نمایش داده می شود و جنبه آموزشی دارد  که آماده نصب است و بعد از سفت کاری بنا نصب می شوند.

 

دکتر حمیدی خاطر نشان کرد: دو پلانتاریوم پرتابل و قابل حمل خریداری شده که قابلیت این را دارد که در جاهای مختلف و روستاها و شهر های کوچک هم مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود :پروژه رصدخانه حدود 550 متر مربع زیر بنا دارد وشامل بخش هایی از جمله رصدخانه و افلاک نما، کتابخانه کوچک و بخشی جهت کلاس آموزشی، لابی و... که به عنوان یک مجتمع آموزشی نجوم هم برای دانشجویان و هم جوانان در این شهر و استان انجام می شود. محل احداث این پروژه در ارتفاعات دانشگاه اراک قرار گرفته که انتخاب این محل توسط متخصصین نجوم با درنظر گرفتن مواردی از جمله پیش بینی زاویه دید رصدخانه به صورت تخصصی انجام شده است.  

این طرح در آبان ماه سال 99 مطرح شد و در مرداد ۱۴۰۰ آغاز شده است و در طی این مدت مجوز های لازمه اخذ شده است. همچنین  بودجه مورد نظر این رصد خانه توسط خیّر این طرح تامین شده است که سایر افراد و مراکز هم می توانند در این طرح مشارکت داشته باشند.

 

دکتر حمیدی در ادامه بیان داشتند: بین چندین طرح معماری که مورد بحث بوده است یک طرح معماری با نظر کارشناسان مربوطه انتخاب شد. ساخت و احداث رصد خانه یک پروژه با ویژگی های خاص است و  در کل کشور شاید کمتر از ۱۰ رصدخانه وجود داشته باشد.

انتخاب نوع نقشه و معماری و مهندسی در چند ماه گذشته صورت گرفته است و در حال حاضر امور مربوط به سفت کاری، احداث ستون  و سقف و.. در حال انجام است.

 

وی در ادامه افزود: عمده هدف این رصدخانه برای آموزش دانشجویان و دانش آموزان می باشد و با توجه به اینکه گروه فیزیک حدود ۵۰ سال قدمت دارد با بهره برداری این طرح زمینه ساز این است که رشته نجوم هم در دانشگاه تأسیس شود.

دکتر حمیدی در رابطه با مدت زمان بهره برداری از این طرح اعلام کرد: تصمیم بر آن هست که تا قبل از فصل زمستان گنبد های رصدخانه را جایگذاری شده و در غیر این صورت ادامه کار به سال بعد موکول خواهد شد.

 

وی در پایان افزود: دانشگاه اراک از تمامی افراد مشتاق و علاقمند به علم نجوم و همچنین حامیان توسعه علم و داتش جهت همکاری درراستای اتمام این بنا در تمامی زمینه ها از جمله تهیه مصالح، کمک های نقدی و غیرنقدی و .... دعوت به عمل می آورد.

 

آدرس کوتاه :