مصاحبه با مدیر محترم برنامه، بودجه و توسعه منابع انسانی

به عنوان یکی از بانوان مدیر در سال های اخیر دانشگاه اراک مختصری از بیوگرافی خود را بیان نمایید.

احترام حیدری هستم، متولد 19 شهریور 53، لیسانس حسابداری و فوق لیسانس مدیریت مالی، از دی ماه سال 77 با آزمون به استخدام رسمی دانشگاه به عنوان کارشناس بودجه درآمدم تا سال 93 که به پست مدیریت برنامه و بودجه و توسعه منابع انسانی انتصاب پیدا کردم.
اولین و تنها خانم مدیر در سطح مدیران میانی در بخش ستادی هستم، همچنین به مدت 4 سال است که به عنوان مشاور در امور بانوان دانشگاه به استانداری مرکزی معرفی شدم.

مهم ترین چالش پیش روی شما به عنوان یک خانم در حوزه مدیریت چیست.

کمبود تعداد بانوان در حوزه مدیریت میانی. هرچند که در سال های اخیر این گونه به نظر می رسد که برای حضور پررنگ بانوان در جامعه و سازمان ها برنامه ریزی هایی انجام شده است.

بانوان شاغل دارای مشکلات عدیده ای به دلیل حضور در محل کارشان هستند؛ حال اگر پست و مسئولیتی هم داشته باشند این مشکل چند برابر می شود. ولی به هر حال با پذیرش این مسئولیت طی 4 سال تمام سعی خود را کرده ام به دور از بحث جنسیتی وظایفم را انجام دهم تا شاید مشوقی برای سایر بانوان و همچنین تصمیم گیرندگان برای انتصاب بانوان شود.

خدا را شکر مشکل خاصی بابت این موضوع وجود نداشته و همانطور که اشاره شد به هر حال دیدگاه و فرهنگ جامعه نسبت به حضور بانوان در مشاغل و خصوصا پست های مدیریتی خیلی مثبت نیست و محدویت هایی همواره وجود دارد و لازم است که از اعتمادی که به این جانب شده تشکر کنم و از پشتیبانی که طی این چند سال بعمل آمده مخصوصا از طرف رئیس محترم دانشگاه، معاون محترم پشتیبانی و توسعه منابع انسانی و همکاران محترم حوزه ی مدیریت برنامه و بودجه و سایر معاونین، مدیران و همه ی همکاران محترم دانشگاهی تشکر می نمایم.

شاخص ترین اعتبارات فعالیت های عمرانی صورت گرفته در سال های اخیر چه بوده است.

از نظر اعتباری سال 95  بسیار سال استثنایی برای دانشگاه بود. از سال 80 تا سال 90 تخصیص اعتبارات عمرانی بین 60 الی 97درصد در نوسان بوده ولی در سال 91  متاسفانه تخصیص اعتبار تنها 13درصد در بخش عمرانی بوده و با توقف طرح های عمرانی روبرو شدیم.

در سال 95 بیش از 200 درصد تخصیص اعتبارات مصوب عمرانی داشتیم که منجر به پرداخت مطالبات از قبل و پیشرفت فیزیکی قابل توجه پروژه های نیمه تمام شد. مخصوصا در پروژه های کتابخانه، خوابگاه، سلف شماره2 و آمفی تآتر و همچنین خوابگاه 15 خرداد که کاملا اعتبارات آن از طرف بنیاد 15 خرداد تامین می شود، لذا جذب و پیگیری تخصیص بیش از 20 میلیارد تومان بابت پروژه های عمرانی از شاخص ترین اتفاقات بودجه ای برای دانشگاه اراک در سال 95 بوده است که البته نتیجه تلاش گروهی و تیمی شورای عمرانی از شخص رئیس محترم دانشگاه و معاون محترم پشتیبانی گرفته تا زحمات مدیر محترم فنی و عمرانی و امور مالی و پیگیری های حوزه ی برنامه و بودجه است.

در سال 95 ابزار جدید مالی از طرف دولت ابلاغ شد و دانشگاه کاملا استقبال کرد و موفق به جذب اعتبار از طریق  اوراق مالی- اسناد خزانه اوراق به پیمانکاران شدیم و لذا سبب شد پیشرفت خوبی در تکمیل پروژه ها داشته باشیم. تا جائیکه چندین بار در جلسات استانی بیان شد که دانشگاه اراک بیشترین جذب اعتبارات عمرانی سال های اخیر را داشته است.

برنامه و اهداف این حوزه جهت تحقق پروژه های عمرانی و فنی را بیان نمایید.

برنامه ی این حوزه جهت تحقق و جذب اعتبارات عمرانی همچون  سابق با پیگیری جدی اعتبارات از مسئولین ذیربط می باشد.

در زمان تنظیم لایحه ی بودجه ی سال بعد، جلسات مختلف با کارشناسان و مدیران عمرانی سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت علوم و دعوت از ایشان جهت بازدید از پروژه های عمرانی دانشگاه برای دیدن مشکلات دانشگاه از نزدیک و ارائه ی گزارشات لازم، تعامل و پیگیری های حضوری و به هنگام تخصیص نیز پیگیری های مکرر و ارائه گزارشات توجیهی و تشکیل جلسه و همچنین دعوت از مسئولین سازمان مدیریت استان و مسئولین مربوطه استان برای بازدید از پروژه ها  و توجیه آنها انجام می شود تا بتوان بودجه ی مناسبی برای دانشگاه اخذ شود.

با توجه به اینکه پیگیری اعتبارات گاهی اوقات نیاز به توجیه در سطوح بالاتر سازمان و وزارت علوم دارد پیگیری شخص رئیس محترم دانشگاه و معاون محترم پشتیبانی و توسعه منابع انسانی را می طلبد که به جرات می توانم بگویم در طول 20سال سابقه ی کاری اینجانب که در واحد بودجه بوده ام در این 5 سال اخیر حضور رئیس دانشگاه و معاون پشتیبانی دانشگاه در سازمان برنامه و وزارت علوم و نشست با مسئولین ملی و استانی جهت جذب اعتبارات بی سابقه بوده است و جلساتی به همراه نمایندگان استان و استاندار و ...در وزارت علوم و یا سازمان برنامه و بودجه کشور شکل گرفته و پیگیری ها انجام شده و لذا علیرغم شرایط کمبود نقدینگی کشور منجر به پیشرفت پروژه های عمرانی شده است.

البته با توجه به تکمیل و اتمام پروژه های نیمه تمام دانشگاه در آینده ای نزدیک، برنامه ی این حوزه بیشتر جهت جذب اعتبار برای محوطه سازی پروژه های مختلف دانشگاه و همچنین به دلیل عدم اعتبار عمومی برای تکمیل دانشکده ی علوم انسانی و ساختمان کلاس ها تلاش برای  تامین اعتبار این پروژه از اعتبارات عمومی دولت است.

افزایش جذب اعتبارات خیرین نیز که از سال 95 شروع شده در برنامه این حوزه می باشد. چرا که مورد بسیار خوبی است که از اعتبارات مربوط به  طرح های 50% وزارت در این خصوص استفاده شود.

علاوه بر اعتباراتی که هر ساله از بخش درآمد عمومی دولت به دانشگاه ابلاغ می شود، ردیف های متفرقه و متمرکزی در اختیار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وجود دارد که با مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور از سوی وزارت علوم به دانشگاه ها اختصاص پیدا می کند. از جمله این ردیف ها می توان به ردیف های مربوطه به خیرین وکمک به تکمیل فضاهای آموزشی و کمک آموزشی که حداقل 50% اعتبار آنها از سایر منابع تامین شده است می باشد به این معنی که اگر تا 50%  پیشرفت فیزیکی پروژه ای توسط سایر منابع دانشگاه تامین شده باشد 50% مابقی را وزارت خانه تامین می کند که دانشگاه اراک در سال های گذشته از این اعتبارات در بخش های سالن ورزشی و تکمیل بلوک آموزش  از محل کمک خیرین و طرح های 50% استفاده نموده است. در سال جاری نیز پیگیری در خصوص تکمیل ساختمان کلاس ها و دانشکده علوم انسانی، سالن ورزشی شماره 2، بلوک دانشجویی و یادمان شهید گمنام ادامه دارد و قول های مساعدی در این زمینه اخذ شده است که امیدواریم محقق شود.

گزارشی از روند تخصیص بودجه دانشگاه و اعتبارات اخذ شده در سال های اخیر را مرقوم فرمایید.

در خصوص اعتبارات و بودجه جاری سال 96 موفق به اخذ 100% بودجه جاری و هزینه ای شدیم که دانشگاه موفق به پرداخت مطالبات همکاران اعم از حق التدریس و هزینه سفر و سایر رفاهیات شد. در بخش عمرانی در سال 95 همانطور که اشاره شد بالای 200% تخصیص اعتبار داشته ایم و در سال 96 علیرغم قول هایی که برای تخصیص 100% بودجه عمرانی داده بودند 79% تخصیص داده شده است.

قابل ذکر است که تخصیص اعتبارات عمرانی در قالب اوراق مالی می باشد که از اسناد خزانه یک الی  سه ساله و به اسم پیمانکار صادر می شود و حدود سه سال است که تخصیص نقدی برای پروژه های عمرانی نداشته ایم.

در سال 97 نیز در بخش عمرانی تخصیص 100%  در قالب اوراق انجام شده است.

لطفا گزارشی از اختصاص بودجه دانشگاه به حوزه های مختلف (دانشجویی- عمرانی-پژوهشی) ارائه نمایید.

با توجه به ابلاغ بودجه ی حوزه ها و دانشکده های مختلف دانشگاه در ابتدای سال (خصوصا بخش های دانشجویی و پژوهشی) به نسبت تخصیص بودجه و بعد از تخصیص بودجه هزینه های اجتناب ناپذیر مثل حقوق و مزایا نسبت به پرداخت تنخواه به حوزه ها تصمیم گیری می شود و بسته به مانده ی اعتبارات در خصوص این حوزه ها تخصیص انجام می شود. تنظیم و ابلاغ بودجه ی حوزه ها با توجه به فعالیت ها و برنامه ها و عملکرد حوزه ها و اهمیت آن ها و همچنین سیاست های بالادستی تنظیم و ابلاغ می شود و تخصیص اعتبار بسته به اعلام تخصیص از سوی سازمان برنامه و پرداخت آن از سوی خزانه کل کشور می باشد.

چه تعداد از کارکنان به صورت نیروهای رسمی، قرارداد معین و شرکتی هستند؟

7- اعضای هیات علمی : 272 نفر

اعضای غیر هیات علمی :

رسمی : 73 + 28نفر پیمانی

قرارداد معین: 145

شرکتی: 154

آیا برنامه ای برای افزایش تعداد نیروها و یا تبدیل وضعیت آنها صورت گرفته است.

با توجه به خروج همکاران به صورت بازنشستگی و غیره از سیستم و نیاز به جایگزینی نیرو گزارشاتی تهیه و ارائه شده و از وزارت علوم و امور استخدامی و سازمان برنامه نیز در خصوص مجوز جذب و تبدیل وضعیت پیگیری های به عمل آمده همچنین نشست هایی با معاون اداری و مالی وزارت خانه و واحد بودجه و تشکیلات وزارت خانه نیز داشته ایم اتفاق خوبی که در سال های گذشته افتاد تبدیل وضعیت همکارانی بود که آزمون ادواری داشتند و از قراردادی به پیمانی تبدیل وضعیت شده اند.

البته از نظر ساختاری، چارت جدید با توجه به شاخص های مربوطه تنظیم و به تایید هیات امنا نیز رسیده است و پست های غیر هیات علمی ما به حدود 329 پست رسیده که با اتفاق مدیریت امور ادرای پیگیر این موضوع هستیم همچنین با تایید ساختار در سامانه امور استخدامی ان شاء الله مشکل شناسه همکاران قراردادی نیز حل خواهد شد.

لطفا هر موضوع شاخصی که در حوزه مالی و بودجه اتفاق افتاده است که در روند پیشرفت دانشگاه کمک کرده است را بیان فرمایید.

به چند نکته می توان اشاره کرد:

-         رشد رده تشکیلاتی دانشگاه از 3 به 2 بوده است چرا که رده ی 3 از نظر ساختاری شایسته دانشگاه اراک با این قدمت نبود و با پیگیری مستمر همکاران این حوزه جای  تشکر دارد که این اتفاق افتاد.

-         تشکیل کمیته ی فنی و اداری که با مشارکت  همکاران حوزه اداری و این مدیریت بوده و از جمله وظایف  آن کارشناسی و انجام پرونده های ارتقاء همکاران که چند سال متوقف شده بود و همچنین مواردی که می بایست در هیات اجرایی طرح و تصویب شود را  مورد بررسی قرار می دهد.

-         فعال نمودن کمیته هایی نظیر کمیته پیشنهادات، درآمد و ...

-         برگزاری دوره های آموزشی ضمن خدمت کارکنان در 3 بخش تخصصی – مدیران و عمومی و راه اندازی دوره های مجازی و برگزاری آزمون های مجازی

-         ارائه ی خدمات و گزارشات آماری به موسسات و نهادهای استانی و سازمان برنامه و بودجه استان و کشور و وزارت علوم و موسسه پژوهش ها.

-         مشارکت در برگزاری جلسات مستمر شورای مدیران بودجه منطقه 4 و انعکاس مشکلات و مسایل حوزه ای و منطقه ای به وزارت علوم و سازمان برنامه

-         جذب اعتبارات عمرانی سال های اخیر بی سابقه بوده است در حالی که بسیاری از دانشگاه ها به دلیل دردسرهای پاسخگویی به دستگاه های نظارتی زیر بار این موضوعات نرفته اند، با تلاش تیم شورای عمرانی دانشگاه اراک موفق به جذب اعتبارات خوبی در این زمینه شده است.

summary-address :