خانه پنج هزار متری محسنی در اراک با قدمتی بیش از ۱۵۰ سال، بواسطه معماری خاص خود یکی از شاخص ترین بناهای دوره قاجار در این شهر محسوب می شود. آرایهها و تزئینات ارزشمند معماری از جمله آجرکاری و ترکیب آجر و کاشی بویژه در بخش حوضخانه بنا زینت بخش این خانه تاریخی شده است. خانه تاریخی محسنی شامل بخش اندرونی و بیرونی، حمام، کالسکه خانه و بخشی به عنوان حوزه علمیه بوده و دارای یک حیاط مرکزی اصلی و پنج حیاط اختصاصی است. این خانه در سال ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. از سال گذشته کار مرمت این بنای تاریخی آغاز شده و تاکنون ترمیم اضطراری بام و حوضخانه جبهه شمالی بنا انجام شده است. در فاز دوم مرمت خانه محسنی که با کمک بنیاد خیریه محسنی در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی استان قرار گرفته، مرمت اتاق ها و حیاط اندرونی ضلع شمال غربی بنا شامل مرمت طاق های فروریخته، جداره های حیاط، کف سازی و اصلاحات پوشش بام انجام میشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، نشست هم اندیشی در خصوص تسریع در روند مرمت بنای تاریخی محسنی و واگذاری بخشی از این بنا به عنوان دانشکده هنر دانشگاه اراک با حضور دکتر حمیدی، ریاست دانشگاه و مهندس مرزبان مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی و مسئولین بنیاد خیریه محسنی برگزار شد.
دکتر سعید حمیدی در این نشست اظهار کرد: با توسعه دانشکده هنر دانشگاه اراک که دربردارنده رشته های تحصیلی است که هنر باستانی استان مرکزی را داراست، نام جهانی هنر استان مرکزی در رشته فرش مستحکم تر خواهد شد.
وی افزود: اگر مکانی از داشته های تاریخی، هنری، صنایع دستی و فرهنگی یک استان که با دانش به روز عجین شده است وجود داشته باشد بر فرهنگ سازی غنی و زنده نگه داشتن اصالت آن خطه تاثیر بسزایی خواهد داشت که خانه محسنی اراک با حمایت سازمان میراث فرهنگی و بنیاد خیریه محسنی و مشارکت دانشگاه معین استان مرکزی به چنین فضایی مبدل خواهد شد.