به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، دکتر یوسف پاینده و دکتر بهمن میرزاخانی از اعضای هیات علمی گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه اراک وبه همکاری مهندس عیسی خانی دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش شناسایی و انتخاب مواد به دانش فنی یک نوع فولاد TRIP دست یافتند. فولاد TRIP نوعی از فولاد‌های پیشرفته پر‌استحکام است که  به طور همزمان استحکام و انعطاف پذیری بالااز خود نشان می‌دهند. بیشترین کاربرد این نوع از فولاد در صنعت خودرو سازی است چرا که هم کارآمد از لحاظ مشخصات مکانیکی است و هم به دلیل عناصر آلیاژی بسیار اندک بسیار مقرون به صرفه است. این دانش که ناشی از طراحی انتخاب عناصر آلیاژی و فولادسازی، ریخته گری،  کارگرم و عملیات حرارتی نهایی است و منجر به تولید قطعاتی شده است که در مقایس صنعتی قابل استفاده است.  گفتنی است استحاله ناشی از تغییر شکل پلاستیک، به تبدیل آستنیت باقیمانده ناپایدار به مارتنزیت در حین تغییر شکل در دمای اتاق بر‌می‌گردد. این خاصیت به فولادهای TRIP اجازه می‌دهد که شکل‌پذیری مناسب با ماندگاری در استحکام بالا را به‌طور همزمان داشته باشند. عناصر آلیاژی اصلی این فولادها به طور کلی شامل کربن، سیلیسیم و منگنز بوده و مجموع این عناصر به طور معمول بالای پنج درصد می باشد. هدف از این پژوهش تولید فولاد TRIP منگنز پایین در مقیاس صنعتی است. بدین منظور دو ترکیب شیمیایی متفاوت طوری انتخاب شد که مجموع عناصر آلیاژی اصلی کمتر از 4 درصد باشد. پس از آماده سازی مذاب، دو شمش به مقطع 15 در 15 و طول تقریبی 60 سانتی متر ریخته گری شد. از آنجا که عملیات ترمومکانیکال چالش اصلی تولید این نوع فولاد ها به شمار می رود، ابتدا دما و زمان کار گرم بهینه و سپس شرایط عملیات حرارتی نهایی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت دما و زمان بهینه در هر دو مرحله و به صورت تابعی از ضخامت بدست آمد. شایان ذکر است این پروژه در مقیاس نیمه صنعتی انجام شده است و قابلیت صنعتی شدن را داراست . لذا افرادی که تمایل به سرمایه گذاری در این صنعت را دارند دانش فنی این دستاورد برای آنان موجود است. روابط عمومی دانشگاه اراک این موفقیت بزرگ را به محققان ارزشمند آن تبریک می گوید و از خداوند متعال موفقیت های روز افزون را برایشان خواستار است.
در راستای اهتمام دانشگاه به حل مشکلات جامعه و صنعت:

دستیابی به دانش فنی تولید یک نوع فولاد TRIP توسط محققین دانشگاه اراک

گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه اراک به دانش فنی تولید فولاد TRIP دست یافتند که در نوع خود در کشور بی نظیر است.

 
 به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، دکتر یوسف پاینده و دکتر بهمن میرزاخانی از اعضای هیات علمی گروه مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه اراک وبه همکاری مهندس عیسی خانی دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش شناسایی و انتخاب مواد به دانش فنی یک نوع فولاد TRIP دست یافتند.
فولاد TRIP نوعی از فولاد‌های پیشرفته پر‌استحکام است که  به طور همزمان استحکام و انعطاف پذیری بالااز خود نشان می‌دهند. بیشترین کاربرد این نوع از فولاد در صنعت خودرو سازی است چرا که هم کارآمد از لحاظ مشخصات مکانیکی است و هم به دلیل عناصر آلیاژی بسیار اندک بسیار مقرون به صرفه است.

این دانش که ناشی از طراحی انتخاب عناصر آلیاژی و فولادسازی، ریخته گری،  کارگرم و عملیات حرارتی نهایی است و منجر به تولید قطعاتی شده است که در مقایس صنعتی قابل استفاده است.

 گفتنی است استحاله ناشی از تغییر شکل پلاستیک، به تبدیل آستنیت باقیمانده ناپایدار به مارتنزیت در حین تغییر شکل در دمای اتاق بر‌می‌گردد. این خاصیت به فولادهای TRIP اجازه می‌دهد که شکل‌پذیری مناسب با ماندگاری در استحکام بالا را به‌طور همزمان داشته باشند. عناصر آلیاژی اصلی این فولادها به طور کلی شامل کربن، سیلیسیم و منگنز بوده و مجموع این عناصر به طور معمول بالای پنج درصد می باشد.


هدف از این پژوهش تولید فولاد TRIP منگنز پایین در مقیاس صنعتی است. بدین منظور دو ترکیب شیمیایی متفاوت طوری انتخاب شد که مجموع عناصر آلیاژی اصلی کمتر از 4 درصد باشد. پس از آماده سازی مذاب، دو شمش به مقطع 15 در 15 و طول تقریبی 60 سانتی متر ریخته گری شد. از آنجا که عملیات ترمومکانیکال چالش اصلی تولید این نوع فولاد ها به شمار می رود، ابتدا دما و زمان کار گرم بهینه و سپس شرایط عملیات حرارتی نهایی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت دما و زمان بهینه در هر دو مرحله و به صورت تابعی از ضخامت بدست آمد.

شایان ذکر است این پروژه در مقیاس نیمه صنعتی انجام شده است و قابلیت صنعتی شدن را داراست . لذا افرادی که تمایل به سرمایه گذاری در این صنعت را دارند دانش فنی این دستاورد برای آنان موجود است.

روابط عمومی دانشگاه اراک این موفقیت بزرگ را به محققان ارزشمند آن تبریک می گوید و از خداوند متعال موفقیت های روز افزون را برایشان خواستار است.