به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک، نشست آسیب شناسی و پیشگیری از مهاجرت نخبگان و ارائه راهکار های جهت پیشگیری از مهاجرت نخبگان دراستان مرکزی در تاریخ 21 آذر ماه 1400 به میزبانی دانشگاه اراک و با حضور نماینده استاندار استان مرکزی و جمعی از صاحب نظران و اهالی فرهنگ برگزار شد.
در این نشست، در رابطه با حل مسئله مهاجرت نخبگان علمی موضوعاتی مطرح گردید و مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه بیان شد مهاجرت فی نفسه یک مقوله منفی نیست ولی تهدید هایی را به دنبال دارد و همچنین بعضی فرصت ها را نیز به دنبال دارد که البته تهدید ها از فرصت ها بیشتر می باشد. بر این اساس، طی پژوهش های مختلف صورت گرفته در خصوص مهاجرت نخبگان نظریه کشش و رانش پر استناد تر می باشد. طبیعتا این کشش در مقصد و رانش در مبدا می باشد. در مبدا و مقصد عواملی جهت مهاجرت بیان شده است و در این بین می توان به عوامل واسطه هم اشاره کرد و بایستی توجه و تمرکز بر روی عوامل مبدا و واسطه متمرکر شود.
همچنین در این جلسه عنوان شد که با توجه به حضور در عصر تکنولوژی و دیجیتال و تغییرات گسترده در نوع نیازهای جوان امروزی و نسل امروز، بایستی رویکردها را متناسب با آن تغییر داد. طبیعی است همه کسانی که مهاجرت می کنند نخبه نیستند و همه نخبگان هم مهاجرت نمی کنند اما نیرو هایی که از کشور می روند و مهاجرت می کنند هم مهارتی هستند و هم از دانشمندان و اهالی علم و دانش.
مهاجرت به دونوع است: 1- مهاجرت خارج از کشور 2- مهاجرت داخل کشور (بین استانی)
جهت پیشگیری از مهاجرت ها باید از سطوح پایین شروع کرد . زمانی که ما نتوانیم شرایط خوبی را برای نخبه خود فراهم کنیم و این مهم در کشور مبدا محقق شود، مهاجرت به خودی خود رخ خواهد داد. البته بایستی اشاره شود کسی که مهاجرت می کند خائن نیست و این وظیفه ماست که علاقه و انگیزه را در میان نخبگان و افراد ایجاد کنیم. چنین افرادی در هر کجای دنیا که باشند، می توانند منشأ خدمات ارزنده برای کشور باشند.
استفاده از ظرفیت ها و صنایع استان، تشکیل شورای نخبگان علمی، عضویت نخبگان علمی در پژوهشگاه های علمی و استفاده از ظرفیت های نخبگان در تصمیم گیری ها از دیگر راهکار های جهت پیشگیری از مهاجرت می باشد
در پایان مطرح گردید که بحث مهاجرت طبیعی می باشد ولی زمانی مشکل ساز می شود که مهاجرت ها رشد بسیاری پیدا کند. راهکار کند کردن این مسیر تمرکز در حل مسائل فرهنگی و اقتصادی می باشد.