متقی در دانشگاه اراک؛
انقلاب ایران ضرورت اجتنابناپذیر بازیابی هویت ایرانی بود دکتر ابراهیم متقی: انقلاب اسلامی ایران با روح ایرانی هماهنگی داشت و این انقلاب حوزه نفوذ ایران را گسترش داد. دکتر ابراهیم متقی در نشست "بازتاب انقلاب اسلامی در عرصه بینالملل" که به همت مدیریت اجتماعی و ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی دانشگاه اراک برگزار شد، گفت: انقلاب اسلامی ایران با روح ایرانی هماهنگی داشت و این انقلاب حوزه نفوذ ایران را گسترش داد. وی با اشاره به نکات اصلی انقلاب اسلامی و تأثیر آن در جهان و با بیان اینکه انقلاب اسلامی زمینههای لازم برای گسترش نام ایران را در جهان رقم زد، افزود: از زمانی که این انقلاب شکل گرفت، ائتلافهایی علیه آن توسط جهان عرب ایجاد شد که یکی از ائتلافها توسط صدام بود و دیگری ائتلاف عربستان است.این متخصص امور بینالملل بیان کرد: منازعات امروزه به راحتی پایان نمییابد و فضای منازعه به ویژه در خاورمیانه حداقل تا یک دهه دیگر ادامه دارد. متقی تصریح کرد: ایران صرفاً از طریق کنش انقلابی و دستیابی به دو وضعیت یعنی اعتماد به نفس و خوداتکایی توانست موقعیت خود را ارتقا دهد. وی عنوان کرد:
امروز صحبت از برداشته شدن یا نشدن تحریمها علیه ایران است، اما مشخص نیست که این مهم در کل چه تأثیری در موقعیت راهبردی ایران برجای خواهد گذاشت.
استاد دانشگاه تهران گفت: آسیبپذیری هر انقلاب و هر فردی در درون خود آن انقلاب یا فرد است؛ زمانی قابلیت ارتقای موقعیت اجتماعی، سیاسی، آموزشی و… را از دست میدهیم که خودمان در درون خودمان دچار فرسایش شویم.
متقی با اشاره به اینکه رقابت همواره انسان را سختتر و آزمودهتر میکند، ادامه داد: ایران برای دومین بار در تاریخ سههزار ساله خود توانست تا حوزه اروپایی مدیترانه شرقی گسترش یابد که ادامه این گسترش نیازمند ساخت جامعه نمونه است.
وی تصریح کرد: ایران دارای پتانسیل لازم و هرم جمعیتی و استعداد و تحرک است، همچنین انسان ایرانی منحصر به فرد بوده و هوشمندی او قابل مقایسه با کشورهای منطقه نیست و امید است فضای معطوف به اقتدار را فراهم کند. این پژوهشگر در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: تأثیر انقلاب اسلامی ایران در حوزه منطقهای و بینالمللی بر مبنای نظریه پخش و گسترش است، این نظریه مبتنی بر رویکرد انتقال انرژی به محیط پیرامون است و صرفاً مربوط به انقلاب اسلامی ایران نیست، بلکه بسیاری از انقلابهای بزرگ همچون انقلاب فرانسه، روسیه و آمریکا را در بر میگیرد. وی افزود: هر کدام از انقلابها آثار و پیامدهایی در محیط اطراف خود برجای گذاشتهاند و زمینههایی را برای گسترش موج انقلابی ایجاد میکنند، به همین دلیل موجب نگرانی نظامهای سلطنتی میشود.
متقی بیان کرد:
در نظامهای پادشاهی قرن ۱۸ میزان مشارکت طبقه متوسط محدود بود و یک نوع سیستم بسته با رویکرد اقتدارگرا ایجاد کرده بودند، اما انقلاب فرانسه توانست شرایطی را ایجاد کند که دموکراسی و لیبرالیسم ایجاد و مشارکت افزایش یابد.
این متخصص سیاسی اضافه کرد: بر همین اساس نظریه انقلاب در منطقهای که اغلب حکومتهایشان پادشاهی بودند،
تهدیدکننده تلقی میشود، چراکه ایدئولوژی اندیشه و نیروهای انقلابی تأثیر خود را در محیط اطراف برجای میگذارد.
وی ادامه داد:
ایدئولوژی انقلاب ایران مبتنی بر گسترش در حوزه خاورمیانه بود و مفاهیمی همچون جبهه مقاومت انعکاس همان نظریه پخش یا صدور انقلاب است که در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ظهور پیدا کرد. صدور انقلاب موجب وحدت و انسجام نیروهای انقلابی در کشورهای مختلف میشود.
متقی بیان کرد:
آنچه که به عنوان جنگ علیه کشور شکل گرفت را باید یک ائتلاف محافظهکارانه علیه انقلاب اسلامی دانست، به همین سبب یک ائتلاف محافظه کارانه و یک ائتلاف عربی علیه انقلاب ما شکل گرفت.
وی با بیان اینکه هنگام رویارویی انقلاب با تهاجم، زمینه برای مقاومت از درون فراهم میشود، افزود:
در سالهای بعد از جنگ، ایران به تدریج برنامههای اول و دوم توسعه را شکل داد، اما تجربه جنگ این ذهنیت را ایجاد کرد که ممکن است بار دیگر همانند دوران جنگ تنها شویم و ائتلاف "همه در برابر یکی" شکل بگیرد.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: هنوز جهان عرب خود را در فضای رویارویی با ایران میبیند.
متقی گفت: بعد از نادرشاه، جنگ ایران و عراق تنها جنگی بود که در آن ایران شکست نخورد و موجب از دست دادن بخشهایی از کشور نشد که علت اصلی این پیروزی، مقاومت ناشی از روحیه و پتانسیل انقلابی بوده است، همچنین از زمان داریوش تا امروز برای دومین بار در تاریخ توانستیم حوزه نفوذ خود را به شرق مدیترانه برسانیم. این متخصص امور بینالملل و سیاست افزود: معمولاً پتانسیل انقلاب برای سالهای طولانی ادامه پیدا میکند و بستگی دارد به اینکه فضای داخلی، منطقهای و بینالمللی چه واکنشی داشته باشد.
وی اظهار کرد:
واقعیت این است که جهان عرب با چنگ و دندان به مقابله با ایران برخاسته و بیشک عربستان نیروی زمینی وارد سوریه خواهد کرد.
متقی ادامه داد: نیروی زمینی عربستان چند ملیتی و از کشورهای مصر، پاکستان و اردن است که این کشورها در ائتلاف علیه ایران مشارکت خواهند داشت و همه هدفش این است که با نفوذ ایران و گسترش قدرت ایران در فضای منطقهای مقابله کند.
وی اظهار کرد:
امروز ۱۷ کشور عربی به رهبری عربستان ائتلاف ضد ایرانی را شکل دادند، این قطع رابطههای ناشی از اختلافات را باید جدی گرفت. امروز یک ائتلاف گسترده علیه ایران ایجاد شده است که خط مقدم آن یک ائتلاف عربی است و بنیانهای تاریخی تعارض اعراب با ایرانیان این ائتلاف را تقویت میکند.
متقی گفت: حرف اعراب این است که ایران نباید در جهان عرب نقش داشته باشد و این در حالی است که همین کشورها که خود را جهان عرب مینامند تا قبل از سال ۱۹۱۹ میلادی موجودیت تاریخی نداشتند و تمام این کشورهای عربی حاصل تجزیه عثمانی هستند. به همین دلیل رویارویی خود با ایران را مبنای اصلی هویت خود قرار دادهاند.
وی تصریح کرد:
به همین دلایلی که اشاره شد، انقلاب ایران ضرورت اجتناب ناپذیر بازیابی هویت ایرانی بود، هویتی که به ایران قدرت تاریخی جدید و جایگاه جدید داد.
این استاد دانشگاه گفت: واقعیت این است که اگر در ایران انقلاب شکل نگرفته بود، هیچگاه مقاومت در برابر این ائتلاف نمیتوانست معنا پیدا کند و این در حالی است که جهان عرب هیچگاه ما را به رسمیت نشناخته و همواره به دنبال فرصتی برای مقابله با ما بود. متخصص امور بینالملل افزود: انقلاب ایران توانست مانند انقلابهای سوسیالیستی و لیبرالی، محیط
پیرامون خود را تحت تأثیر قرار دهد.
وی بیان کرد:
علت مذاکرات ایران در فضای دیپلماتیک این است که ایران قدرت مازاد برای یک قابلیت راهبردی را دارا بود. در حوزه سیاست جهانی، فقط قدرت است که میتواند حوزه نفوذ را تحت تاثیر قرار دهد.
این نشست با پرسش و پاسخ دانشجویی پایان یافت.