به گزارش روابط عمومی دانشگاه اراک؛ اخیرا محققان دانشگاه اراک موفق به کشت نیمه انبوه گونهای از جلبکهای قرمز تک سلولی شده اند. این نوع خاص از جلبک که کاربردهای زیادی در صنایع آرایشی و بهداشتی و همچنین علوم پزشکی دارد، شیوههای خاصی از کشت را در آزمایشگاههای دانشگاه اراک تجربه میکند.
دکتر مجید مهدیه، عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک و تیم تحقیقاتی ایشان، کشت این گونه خاص از جلبک قرمز تک سلولی را از یک سال گذشته در دانشگاه اراک آغاز کردهاند و بعد از گذشت یک سال کشت این نمونه را به تولید نیمه انبوه رساندهاند.
دکتر مهدیه درمورد کاربردهای این جلبک قرمز تک سلولی در مصاحبه با روابط عمومی دانشگاه اراک گفت: این نوع خاص از جلبک منبع غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 6 نظیر آراشیدونیک اسید است. اسید آراشیدونیک نقش مهمی در رشد و ترمیم بافت ماهیچه اسکلتی دارد. به همین دلیل این ماده یکی از اجزای رژیمی مهم در فرایند آنابولیک عضله بوده و بعنوان یک مکمل غذایی بدنسازی کاربرد دارد. همچنین جلبک دارای یک پلیساکارید خارج سلولی سولفاته است که این پلی ساکارید در صنایع آرایشی و بهداشتی به عنوان ضد آفتاب و مرطوب کننده پوست و همچنین جلوگیری از اتصال باکتریها، قارچها و ویروسها به پوست کاربرد دارد.
جلبک قرمز تک سلولی همچنین منبع رنگدانه مهم فیکواریترین است که این رنگدانه به دلیل دارا بودن خاصیت فلورسانس اتصال به آنتی بادیها در تحقیقات علم پزشکی و تصویربرداری کاربردهای فراوان دارد.
وی درمورد روش کشت این جلبک در دانشگاه اراک گفت: گام نخست بعد از تحقیقات متمادی، تهیه نمونه اولیه برای کشت بود.
اما نمونه اولیه این جلبکها در کشور ما وجود ندارد. بنابراین ما نمونه اولیه را از کلکسیون کشت جلبکها در دانشگاه گوتینگن آلمان خریداری و به آزمایشگاه دانشگاه منتقل کردیم.
بعد از تکثیر اولیه در اتاقک رشد در آزمایشگاه، جلبک را به محیط کشت در حوضچههای مصنوعی روباز که شیوهای از کشت انبوه است انتقال دادیم.
هوادهی به محیطهای کشت بسیار ضروری و حیاتی است چرا که هم به سرعت رشد جلبک کمک میکند و هم مانع رسوب جلبک در کف حوضچه میشود.
ما برای هوادهی به حوضچههای مصنوعی از هواسازهای آکواریوم استفاده کردیم. بعد از این که تراکم سلولی جلبک به حد بالایی رسید و میزان پلی ساکارید که در محیط آزاد میکند افزایش یافت ما این پلی ساکارید را از محیط کشت استخراج و به آزمایشگاه به منظور فرآوری و خالصسازی انتقال میدهیم.
وی افزود: ما شیوهای دیگر را هم برای کشت انبوه انتخاب کردیم و آن شیوه کشت جلبک در داخل کیسههای پلاستیک آویزان بود که همانند کشت در حوضچههای مصنوعی نتایج خوبی از آن حاصل شد و البته مقرون به صرفهتر هم می باشد.
دکتر مهدیه با اشاره به این که تیم تحقیقاتی ایشان، متشکل از دانشجویان است گفت: تیم تحقیقاتی ما، یک تیم تحقیقاتی دانشجویی است که اعضای آن هم بیشتر از دانشجویان دوره کارشناسی است و این کار با همت و انگیزه بالای دانشجویان صورت پذیرفت. بخشی از تامین هزینههای اجرای طرح از گرنتهای پژوهشی که خود موفق به اخذ آنان شدم صورت پذیرفت و بخش دیگری از آن نیز از طریق طرحی که به انجمن علمی دانشجویی ارائه شد تامین گردید. در اینجا لازم می دانم از معاونت محترم پژوهشی و همچنین معاونت محترم دانشجویی دانشگاه بابت حمایتهای خوب آنها تشکر و قدردانی نمایم.
جلبکها انواع مختلفی دارند که جلبکهای قرمز به دلیل داشتن رنگدانه فیکواریترین به رنگ قرمز در میآید.
به گفته وی محصولات تولید شده در این طرح در مرحله ثبت اختراع بوده و اگر این جلبک در داخل کشور به تولید انبوه برسد میتواند ذخایر ارزی و همچنین خود اتکایی بسیاری در صنایع آرایشی-بهداشتی و پزشکی به ارمغان آورد و در صورت حمایت دانشگاه و صنعت از چنین طرحهای دانش بنیانی میتوان علاوه بر درآمدزایی از خروج ارز از کشور جلوگیری نمود.